اتحادیه آسانسور و پله برقی و خدمات وابسته دفتر خراسان رضوی

19 مهر 1403 02:27

نصب و راه اندازی آسانسور؛ مرحله به مرحله

فهرست مطالب

به نظر می رسد که مراحل نصب و راه اندازی آسانسور یک فرایند تخصصی باشد. تا حدودی درست است؛ اما شاید افرادی باشند که به تازگی وارد حرفه ساخت و ساز یا همان معماری ساختمان شده باشند. شاید شما به عنوان فردی که زمین خود را برای ساخت مشارکتی به دست معماران سپرده اید مایل باشید با این مراحل آشنا شوید. مجموعه ست لیفت سعی می کند شما را در این مقاله به صورت مرحله به مرحله با فرایند نصب آسانسور آشنا کند.

نصب و راه اندازی آسانسور چگونه است و مراحل آن چیست؟

نصب و راه اندازی آسانسور چگونه است و مراحل آن چیست
نصب و راه اندازی آسانسور چگونه است و مراحل آن چیست

قبل از اینکه به فرایند نصب آسانسور بپردازیم، بهتر است بدانیم انواع مختلفی از آسانسور وجود دارد. شاید نصب هر کدام از آنها دارای نکات و تخصص ویژه خود را بطلبد. در این مقاله سعی شده است به مراحل نصب و راه اندازی آسانسورهای ساختمان های مسکونی به صورت کلی پرداخته شود.

۱. تهیه نقشه و مکان یابی آسانسور؛

علاوه بر اینکه پروژه ساختمان سازی، دارای مهندس معمار است، معمولا شرکتهای بزرگ از جمله شرکت ست لیفت برای پروژه های نصب آسانسور دارای مهندس آسانسور، طراح داخلی یا مهندس معمار، کارشناس برق، برقکار حرفه ای و نصاب آسانسور حرفه ای هستند. از آنجایی که آسانسور معمولا طبق استاندارهای جهانی ساخته و نصب می شود، باید با دقت فراوان مراحل نصب و راه اندازی آسانسور طی شود.

یکی از وظایف اصلی معماران، قرار دادن آسانسور در بهترین جای ممکن نقشه ساختمان است. به طور مثال آسانسور بهتر است در امتداد یا انتهای راهرو، در نزدیکی فرود راه پله ها یا به صورت برجستگی بر روی دیوار خارجی قرار گیرد. اگر راهروها در طبقات مختلف، هم تراز نباشند، آسانسور باید در گوشه دو راهرو قرار گیرد، این گونه کابین به دو درب نیاز دارد. برخی آسانسورها با توجه به نقشه ساختمان با دو درب جهت دسترسی متفاوت طراحی شده اند، ممکن است درب جلو و عقب یا درب جلو و کنار داشته باشند.

امروزه در طراحی و نقشه کشی ساختمان، جانمایی و مکان یابی آسانسور یکی از مهم ترین اجزاء نقشه در ساختمان محسوب می شود. حال این سؤال پیش می آید که برای آپارتمان ها و ساختمان های قدیمی که آسانسور ندارند، می توان به نصب و راه اندازی آسانسور پرداخت؟ جواب بله است! کافی است با مشاورین ما در ست لیفت تماس بگیرید.

مهندس معمار و مهندس آسانسور شرکت با حضور در محل و بررسی شرایط و نقشه موجود ساختمان، برای بهترین مکان ساختمان شما، بهترین نقشه را می کشند. ممکن است قسمتی از کمد دیواری یا اتاق نشیمن خود را از دست بدهید که آن مقدار زیادی نیست؛ اما به راحتی می توانید رفت و آمد کنید. مهمتر اینکه به ارزش آپارتمان شما افزوده می شود. نصب تکنولوژی، ارزش افزوده برای ساختمانها به دنبال خواهد داشت.

۲. آماده کردن کف چاله آسانسور؛

یکی از مراحل نصب و راه اندازی آسانسور آماده کردن ارتفاع تا سطح کف سازی است که حداقل این ارتفاع معمولا ۱۸۰ سانتی متر تا ۱۹۰ سانتی متر بیان شده است. ارتفاع این چاله تا سطح کف سازی، معمولا به نوع آسانسور و مقدار وزنی که باید تحمل کند، بستگی دارد. فضای کف چاله معمولا برای نصب برخی قطعات آسانسور مانند بافرها، گاورنر سقوط، سکوی ضربه گیر و سینی کابین است. در این چاله، فضای آزاد مربع شکلی به ابعاد حداقل ۱۰۰ در ۵۰ در ۶۰ سانتی متر تعبیه می کنند که به «فضای جان پناه» معروف است. این فضا برای سرویس کارهای آسانسور تعبیه می شود که اگر ناخودآگاه آسانسور حرکت کرد، فرد بتواند از این فضای معروف جان پناه برای آسیب ندیدن، استفاده کند.

برای ساختمان های قدیمی که برای این فضای جان پناه پیش بینی وجود ندارد برای ایمن بودن سرویس‌کار بهتر است هنگام ورود به چاله از سکوی پرتابل فلزی استفاده شود.

۳. آهن کشی آسانسور (نصب ریل آسانسور)؛

آهن کشی آسانسور
آهن کشی آسانسور

یکی از اصلی ترین مراحل نصب و راه اندازی آسانسور را آهن کشی برای نصب ریل آسانسور می نامند. انجام این مرحله باید به خوبی و به طور تخصصی انجام شود. اگر آهن کشی در این مرحله به درستی انجام شود به تثبیت ریل های کابین آسانسور می انجامد و همین امر موجب می شود آسانسور، تکان و لرزش نداشته باشد. درست است که همه مراحل نصب آسانسور برای ایمنی مهم هستند؛ اما این مرحله که به آهن کشی آسانسور معروف است جهت ایمنی آسانسور، مهم ترین مرحله ایمنی محسوب می شود. به همین دلیل نقشه آهن کشی آسانسور توسط متخصصین امر و نرم افزار تخصصی طراحی می شود.

پس از نقشه آهن کشی آسانسور به ترتیب شاقول ریزی، محل تعیین صفحه پیلوت، تعیین خط تراز و نهایتا کلاف بندی، مراحل بعدی آهن کشی آسانسور هستند. البته مرحله آهن کشی با نام های دیگری مانند شاسی کشی، ریل کشی و ستون کشی نیز شناخته می شوند.

همان طور که می دانید تحمل وزن در آسانسورها با یکدیگر تفاوت دارند. در این مرحله وزن قابل تحمل برای آسانسورها توسط نرم افزار تخصصی محاسبه می شود. با توجه به ظرفیت مورد نظر، چهار یا شش ستون برای هر آسانسور در نظر گرفته می شود.

آسانسور سخاوت با قرار دادن ستون های به اندازه و استاندارد، ایمنی آسانسورهای نصب شده توسط این شرکت را تضمین می کند. اگر بیش از حد ظرفیت اعلام شده، حمل بار انجام شود، موجب جدا شدن اتاقک یا همان کابین آسانسور از ریل های موجود می شود. ظرفیت هر آسانسور معمولا بر روی دیوار آسانسور جهت اطلاع همگان نصب می شود.

۴. نصب درب طبقات مختلف آسانسور؛

جالب است بدانید فضاسازی برای نصب درب آسانسور در مرحله آهن کشی انجام می شود. این فضا باید با دقت محاسبه و جایگذاری شود. همان طور که می دانید دو نوع درب در هر آسانسوری نصب می شود.

  • درب کابین: این درب هنگام حرکت کابین آسانسور، حرکت می کند.
  • درب طبقات: این درب همان دربهایی هستند که در هر طبقه از ساختمان برای آسانسور تعبیه می شوند و در جای خود ثابت هستند.

وجود درب طبقات آسانسور برای بالا بردن ایمنی بسیار مؤثر است. درب های آسانسور انواع مختلفی دارند که در ادامه با دو نوع پر کاربرد آن بیشتر آشنا می شوید.

  • درب اتوماتیک: این نوع درهای طبقاتی که به درب های تمام اتوماتیک نیز معروف هستند هم زمان با درب کابین آسانسور، درب طبقه نیز باز و بسته می شود.
  • درب لولایی یا نیمه اتوماتیک: این نوع دربهای طبقاتی آسانسور به جهت اینکه ساختاری شبیه درب های معمولی دارند و با دست باز و بسته می شوند به درب های لولایی معروف هستند. از طرف دیگر به این جهت که هنگام حرکت آسانسور یا نبودن کابین آسانسور در طبقه، درب قفل است و قابل باز کردن نیست به درب نیمه اتوماتیک معروف هستند.

به صورت عامیانه می توان گفت درب باید به صورت تراز شده نصب شود و این کار با شاقول کاری درست، عملی است. اگر شاقول کاری و نصب براکت ها به درستی انجام نشوند، بعد از گذشت مدتی درب های طبقاتی آسانسور لَش انداخته و به سختی باز و بسته می شوند.

ست لیفت می تواند با توجه به طراحی که ساختمان شما دارد انتخاب رنگ و نوع درب آسانسور را به مشتری بسپارد؛ از طرف دیگر با انجام مراحل به صورت تخصصی، از به وجود آمدن مشکل در زمینه نصب درب جلوگیری کند.

۵. نصب مکانیکی آسانسور؛

نصب مکانیکی آسانسور
نصب مکانیکی آسانسور

نصب مکانیکی آسانسور یا نصب مکانیکال از مراحل نصب و راه اندازی آسانسور بوده که خود نیز دارای مراحل زیادی است. از نصب موتور و کابین گرفته تا نصب دیگر تجهیزات و قطعات مانند فلکه هرزگرد و گاورنر، همگی در این مرحله انجام می شوند. البته نصب جنس مرغوب و باکیفیت تجهیزات در این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است.

  • نصب موتور آسانسور؛

نصب موتور جزء مرحله نصب مکانیکی آسانسور از مراحل نصب و راه اندازی آسانسور است. انواع مختلفی از موتور آسانسور از جهت وجود گیربکس، توان اسمی، قدرت و کنترل دور است. نوع انتخابی موتور آسانسور بستگی به مورداستفاده و توان ظرفیت آسانسور دارد. به هر حال باید گفت این موتور است که موجب حرکت آسانسور می شود.

  • نصب شاسی موتور؛

شاسی موتور آساسور یک قطعه فلزی است که دیگر قطعات مکانیکی آسانسور مانند موتور و فلکه هرزگرد بر روی آن سوار می شوند. تمام قطعات مکانیکی آسانسور به شاسی موتور متصل می شوند. به همین جهت نصب و جوشکاری آن بسیار مهم به نظر می رسد. باید اصول و استانداردهای لازم در این زمینه کاملا رعایت شوند.

  • نصب کابین آسانسور؛

کابین آسانسور، اتاقکی برای حمل بار و مسافر است. طراحی داخلی کابین آسانسور مهم است که از ظاهری زیبا و شکیل برخوردار باشد. از طرف دیگر امنیت مسافران در کابین آسانسور نیز دارای اهمیت بالایی است. کابین آسانسورهایی که توسط ست لیفت به کار می روند دارای تنوع بوده و از کیفیت بالایی برخوردار هستند. داخل کابین آسانسور معمولا دارای تجهیزات و تزییناتی مانند آینه، روشنایی، کف پارکت و مانند اینها است. البته باید دیوارها، کف و سقف کابین، تحمل کشش وارده با توجه به ظرفیت آسانسور را داشته باشند و به گونه ای تعبیه شوند که امنیت آسانسور را برای مسافران بالا ببرند. از طرف دیگر در برابر تغییرات محیط دچار پوسیدگی نشود.

  • نصب فلکه هرزگرد آسانسور؛

فلکه هرزگرد جهت سیستم تعلیق برای انتقال قدرت و ایجاد فاصله در مراحل نصب و راه اندازی آسانسور استفاده می شود. هنگام انتخاب هرزگرد مناسب باید نوع موتور را نیز در نظر داشته باشید؛ یعنی باید پارامترها، قطر، تعداد و نوع شیارهای موتور و هرزگرد با یکدیگر هماهنگ باشند.

  • نصب گاورنر آسانسور؛

نصب این قطعه در آسانسور موجب حفظ امنیت آسانسور هنگام بروز مشکلاتی مانند سقوط آسانسور می شود. گاورنر یک نوع ترمز مکانیکی محسوب می شود که هنگام بروز مشکلاتی چون سرعت بالا و سقوط آزاد، از سقوط کابین جلوگیری کرده و موجب نجات جان مسافران می شود. زمانی که گاورنر وارد عمل می شود، پاراشوت یا همان ترمز اضطراری را فعال می کند و موجب می شود کابین توقف کند.

  • نصب پاراشوت آسانسور؛

پاراشوت که همان ترمز اضطراری است با گاورنر به صورت هم زمان عمل می کنند. بدین صورت که زمان بروز مشکلاتی چون سرعت بالا یا سقوط، گاورنر به پاراشوت دستور توقف می دهد. پاراشوت انواع مختلفی چون غلتکی، تدریجی و لحظه ای دارد. با توجه به نوع آسانسور و سرعتی که برای آسانسور برنامه ریزی می شود نوع پاراشوت نیز انتخاب می گردد.

  • نصب دیگر تجهیزات مکانیکی آسانسور؛

علاوه بر تجهیزات گفته شده، تجهیزاتی مانند یوک کابین، سیم بکسل، قلاب سر بکسل، وزنه تعادل، کفشک آسانسور، زنجیر جبران، شالتر، بافر، علائم ظرفیت و مانند اینها در مرحله نصب مکانیکی آسانسور، نصب می شوند.

  • ۶. نصب الکتریکی و برق کشی آسانسور؛

یکی از مراحل نصب و راه اندازی آسانسور به نصب الکتریکی آسانسور معروف است. این نصب الکتریکی و برق کشی به نوبه خود نیز دارای مراحلی است.

  • نصب تابلو فرمان آسانسور؛

بورد اصلی و مرکزی آسانسور، تابلو فرمان نام دارد. این تابلو شامل قطعات مختلف الکترونیکی از جمله ریزپردازنده است. از طریق ریزپردازنده های مختلفی که روی تابلو وجود دارد موقعیت کابین آسانسور را توسط سنسورها دریافت می کند و موجب توقف یا حرکت آسانسور می شود. تابلو فرمان تک سرعتِ و دو سرعتِ با توجه به نوع موتور قابل انتخاب است؛ یعنی تابلو فرمان و موتور از این لحاظ باید با هم هماهنگ باشند. کنترل سرعت و حرکت موتور، کنترل ترمزها، کنترل سوییچ ها، کنترل درب کابین، پردازش و اجرای درخواست ها و فرمان ها از طبقات مختلف و داخل کابین و خیلی موارد دیگر از وظایف تابلو فرمان آسانسور است.

  • نصب تابلو سه فاز؛

همان طور که از نام این تابلو مشخص است، این تابلو دارای سه فیوز برای ایمنی بخشیدن به سیم کشی آسانسور از نوسانات جریان برقی است. نصب این تابلوی سه فاز به مهارت بالایی احتیاج دارد.

  • نصب تراول کابل؛

این نوع کابل در مراحل نصب و راه اندازی آسانسور میان تابلو فرمان و قطعات الکتریکی موجود بر روی کابین، ارتباط برقرار می نماید. این کابل همیشه به همراه کابین آسانسور حرکت می کند، به همین دلیل باید از جنس باکیفیت، محکم و انعطاف پذیری برخوردار باشد.

  • نصب دیگر تجهیزات الکتریکی؛

علاوه بر تجهیزات گفته شده، شستی آسانسور، نصب شالتر، سنسور آهنربایی، انکودر، جعبه رویزیون و مانند اینها در مرحله نصب الکترونیکی آسانسور نصب می شوند.

اخذ استاندارد آسانسور؛ آخرین قدم !

اخذ استاندارد آسانسور
اخذ استاندارد آسانسور

اخذ استاندارد آسانسور از مهم ترین مراحل نصب و راه اندازی آسانسور است. اقدام شخصی به اخذ این استاندارد زمان بر است. برای اینکه مطمئن شوید استانداردهای لازم در طراحی، نصب و راه اندازی آسانسور ساختمان شما رعایت شده است، بهتر است کار را به یک شرکت مهندسی آسانسور مانند شرکت ست لیفت بسپارید. چنین شرکت های معتبری طبق تمام استانداردها پیش می روند و اخذ استانداردهای لازم را تقبل می کنند و اگر لازم باشد شما اقدامی داشته باشید، راهنمایی های لازم را خواهند داشت.

با توجه به اینکه آسانسور با جان افراد در ارتباط است، شرکت ست لیفت در باب استانداردهای لازم بسیار حساس بوده و در زمینه های مختلف دارای مجوزهای لازم بوده و استانداردهای لازم را رعایت می کند.

فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور چقدر می باشد ؟

فضایی از ساختمان که باید برای نصب سیستم آسانسور در نظر گرفته شود، بسیار مهم است. این فضا شامل سه فضای جداگانه می شود.

  • در مقطع عرضی: فضای مورد نیاز در این مقطع شامل کابین آسانسور، ریل راهنمای کابین، عرض موردنیاز برای نصب درب، عرض نیمه اتوماتیک لازم و وزنه تعادل می شود.
  • در مقطع عمودی: فضای موردنیاز در این مقطع شامل ارتفاع چاهک، طول مسیر حرکت و ارتفاع های دیگری مانند سقف چاله تا بالای سقف موتورخانه می شود. این ارتفاع همان ارتفاع موتورخانه است.
  • در مقطع موتورخانه: طبق استاندارهای موجود معمولا فضای موتورخانه در بالای چاله آسانسور تعبیه می شوند. در موتورخانه معمولا تجهیزاتی مانند تابلو فرمان، موتور گیربکس و تابلوی برق سه فاز نصب و نگهداری می شوند. این فضا طبق استانداردهای موجود بهتر است ارتفاع ۱۸۰ سانتی متری داشته باشد.

هزینه نصب آسانسور چقدر است ؟

هزینه نصب آسانسور با توجه به نوع موتور، نوع درب انتخابی و نوع ریل متفاوت است. قیمت آسانسور به همراه مراحل نصب و راه اندازی آسانسور بسته فاکتورهای زیادی تعیین هزینه می شود. اگر مایل هستید در این زمینه بیشتر بدانید بهتر است با مشاوران ما در ست لیفت تماس بگیرید و به طور رایگان از خدمات مشاوره استفاده ببرید.

رضایت نامه نصب آسانسور

رضایت نامه نصب آسانسور
رضایت نامه نصب آسانسور

برای ساختمان های تازه ساز که فرد یا شرکتی پشت ساخت و ساز قرار دارد، رضایت نامه نصب آسانسور توسط فرد یا شرکت کفایت می کند؛ اما ساختمان هایی که قدیمی هستند و قصد نصب آسانسور دارند باید تمامی مالکین واحدها، رضایت نامه نصب آسانسور را امضا کنند. با توجه به اینکه فضایی از هر واحد و همچنین قسمتی از فضای راهرو برای نصب آسانسور گرفته می شود رضایت مالکین همه واحدهای آپارتمان یا ساختمان برای مراحل نصب و راه اندازی آسانسور الزامی است.

نصاب آسانسور و بهترین شرکت نصب آسانسور

بهترین شرکت نصب آسانسور باید دارای نصاب های متخصص در زمینه مراحل نصب و راه اندازی آسانسور باشند. همان طور که خواندید همه مراحل نصب آسانسور به یکدیگر وابسته هستند. ست لیفت با بهترین نصاب های آسانسور همکاری می کند. استفاده از قطعات و تجهیزات الکترونیکی و مکانیکی باکیفیت و مرغوب از دیگر مشخصات شرکت های معتبری چون ست لیفت است. در نصب آسانسور همه استاندارهای لازم رعایت می شوند و گارانتی لازم نیز انجام می شود. کافی است با مشاورین ما در ست لیفت تماس بگیرید و از خدمات ما بهره ببرید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آرشیو اخبار

آرشیو مقالات


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ieeukhir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ieeukhir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279